4.3. Postup účtování na účtu 407 – Jiné oceňovací rozdíly (2024)

4. Postup účtování na účtech vlastních zdrojů

  • Platnost znění: Od 1.1.2014

4.3. Postup účtování na účtu 407 – Jiné oceňovací rozdíly

4.3.1. Účtování kladného rozdílu z přecenění

4.3.1.V případě, že rozdíl z přecenění majetku na reálnou hodnotu je kladný, účtuje účetní jednotka o zrušení případných oprávek k tomuto majetku na stranu MÁ DÁTI příslušného syntetického účtu účtových skupin 07 nebo 08 a zároveň o zrušení případné opravné položky k tomuto majetku na stranu MÁ DÁTI příslušného syntetického účtu účtové skupiny 15 nebo 16, a to se souvztažným zápisem na stranu DAL účtu 407 – Jiné oceňovací rozdíly ve výši tohoto rozdílu z přecenění majetku na reálnou hodnotu a zároveň na příslušnou stranu příslušného syntetického účtu účtové skupiny 01, 02, 04, účtu 031 - Pozemky nebo účtu 032 - Kulturní předměty o zvýšení nebo snížení ocenění tohoto majetku.

4.3.2. Účtování záp*rného rozdílu z přecenění

4.3.2.V případě, že rozdíl z přecenění majetku na reálnou hodnotu je záp*rný, účtuje účetní jednotka o zrušení případných oprávek k tomuto majetku na stranu MÁ DÁTI příslušného syntetického účtu účtových skupin 07 nebo 08, současně účtuje účetní jednotka o zrušení případné opravné položky k tomuto majetku na stranu MÁ DÁTI příslušného syntetického účtu účtové skupiny 15 nebo 16 a zároveň ve výši tohoto rozdílu z přecenění majetku na reálnou hodnotu na stranu MÁ DÁTI účtu 407 – Jiné oceňovací rozdíly, a to se souvztažným zápisem na stranu DAL příslušného syntetického účtu účtové skupiny 01, 02, 04, účtu 031 – Pozemky nebo účtu 032 – Kulturní předměty o snížení ocenění tohoto majetku.

4.3.3. Účtování majetku přeceněného na reálnou hodnotu na účet 035 nebo 036

4.3.3. K okamžiku přecenění majetku na reálnou hodnotu podle § 64 vyhlášky účetní jednotka účtuje ve výši ocenění tohoto majetku na stranu MÁ DÁTI účtu 035 – Dlouhodobý nehmotný majetek určený k prodeji nebo 036 – Dlouhodobý hmotný majetek určený k prodeji se souvztažným zápisem na stranu DAL příslušného syntetického účtu účtové skupiny 01, 02, 04, účtu 031 – Pozemky nebo účtu 032 – Kulturní předměty.

4.3.4. Účtování významného zvýšení reálné hodnoty přeceněného majetku

4.3.4.V případě významného zvýšení reálné hodnoty majetku určeného k prodeji podle § 64 vyhlášky k okamžiku, který následuje po okamžiku podle § 64 odst. 2 vyhlášky, účtuje účetní jednotka o tomto zvýšení na stranu MÁ DÁTI účtu 035 - Dlouhodobý nehmotný majetek určený k prodeji, nebo 036 - Dlouhodobý hmotný majetek určený k prodeji se souvztažným zápisem na stranu DAL účtu 407 – Jiné oceňovací rozdíly, a to k okamžiku zjištění této skutečnosti.

4.3.5. Účtování významného snížení reálné hodnoty přeceněného majetku

4.3.5.V případě významného snížení reálné hodnoty majetku určeného k prodeji podle § 64 vyhlášky k okamžiku, který následuje po okamžiku podle § 64 odst. 2 vyhlášky, účtuje účetní jednotka o tomto snížení na stranu MÁ DÁTI účtu 407 – Jiné oceňovací rozdíly se souvztažným zápisem na stranu DAL účtu 035 - Dlouhodobý nehmotný majetek určený k prodeji, nebo 036 - Dlouhodobý hmotný majetek určený k prodeji, a to k okamžiku zjištění této skutečnosti.

4.3.6. Zrušení kladného oceňovacího rozdílu při prodeji přeceněného DM

4.3.6.K okamžiku prodeje majetku oceněného reálnou hodnotou podle § 27 odst. 1 písm. h) zákona účtuje účetní jednotka o zrušení celého kladného rozdílu z přecenění tohoto majetku na reálnou hodnotu na stranu MÁ DÁTI účtu 407 – Jiné oceňovací rozdíly se souvztažným zápisem na stranu DAL účtu 664 – Výnosy z přecenění reálnou hodnotou.

4.3.7. Zrušení záp*rného oceňovacího rozdílu při prodeji přeceněného DM

4.3.7.K okamžiku prodeje majetku oceněného reálnou hodnotou podle § 27 odst. 1 písm. h) zákona účtuje účetní jednotka o zrušení celého záp*rného rozdílu z přecenění tohoto majetku na reálnou hodnotu na stranu MÁ DÁTI účtu 564 – Náklady z přecenění reálnou hodnotou se souvztažným zápisem na stranu DAL účtu 407 – Jiné oceňovací rozdíly.

4.3.8. Zánik přecenění neodpisovaného DM na reálnou hodnotu

4.3.8. Pokud u majetku oceněného podle § 27 odst. 1 písm. h) zákona nastane skutečnost, která má za následek zánik povinnosti tohoto ocenění reálnou hodnotou, účetní jednotka účtuje ve výši ocenění tohoto majetku na stranu MÁ DÁTI příslušného syntetického účtu účtové skupiny 01, 02, 04, účtu 031 – Pozemky nebo účtu 032 – Kulturní předměty se souvztažným zápisem na stranu DAL účtu 035 – Dlouhodobý nehmotný majetek určený k prodeji nebo 036 – Dlouhodobý hmotný majetek určený k prodeji.

4.3.9. Zánik přecenění kladného rozdílu odpisovaného DM na reálnou hodnotu

4.3.9.Pokud u majetku oceněného podle § 27 odst. 1 písm. h) zákona nastane skutečnost, která má za následek zánik povinnosti tohoto ocenění reálnou hodnotou, účetní jednotka účtuje ve výši případných zrušených oprávek k tomuto majetku podle bodů 4.3.1. nebo 4.3.2. na stranu DAL příslušného syntetického účtu účtových skupin 07 nebo 08 a ve výši případných zrušených opravných položek k tomuto majetku podle bodů 4.3.1. nebo 4.3.2. na stranu DAL příslušného syntetického účtu účtové skupiny 15 nebo 16, a to se souvztažným zápisem na stranu MÁ DÁTI účtu 407 – Jiné oceňovací rozdíly ve výši kladného rozdílu z přecenění tohoto majetku na reálnou hodnotu podle bodu 4.3.1. a na příslušnou stranu příslušného syntetického účtu účtové skupiny 01,02, 04, účtu 031 – Pozemky nebo účtu 032 – Kulturní předměty o snížení nebo zvýšení jeho ocenění.

4.3.10. Zánik přecenění záp*rného rozdílu odpisovaného DM na reálnou hodnotu

4.3.10.Pokud u majetku oceněného podle § 27 odst. 1 písm. h) zákona nastane skutečnost, která má za následek zánik povinnosti tohoto ocenění reálnou hodnotou, účetní jednotka účtuje ve výši případných zrušených oprávek k tomuto majetku podle bodů 4.3.1. nebo 4.3.2. na stranu DAL příslušného syntetického účtu účtových skupin 07 nebo 08, ve výši případných zrušených opravných položek k tomuto majetku podle bodů 4.3.1. nebo 4.3.2. na stranu DAL příslušného syntetického účtu účtové skupiny 15 nebo 16 a ve výši záp*rného rozdílu z přecenění tohoto majetku na reálnou hodnotu podle bodu 4.3.2. na stranu DAL účtu 407 – Jiné oceňovací rozdíly, a to se souvztažným zápisem na stranu MÁ DÁTI příslušného syntetického účtu účtové skupiny 01, 02, 04, účtu 031 – Pozemky nebo účtu 032 – Kulturní předměty o zvýšení jeho ocenění.

'); $container.append($innerContainer); $(this).before($container); $innerContainer.append($(this)); }); $('.item-text, p').linkify({ target: '_blank' }); if ($('.item-comment').length === 0) { $('.print-category-button').hide(); } $(".wiki-item-detail a").filter(function(){ return "" == $.trim($(this).text());}).remove(); $(".wiki-item-detail .text").filter(function(){ return "" == $.trim($(this).html());}).remove(); $(".wiki-item-detail .item-text").filter(function(){ return "" == $.trim($(this).html());}).remove(); $(".wiki-item-detail .item-title").filter(function(){ return "" == $.trim($(this).html());}).remove(); $(".wiki-item-detail ul").filter(function(){ return "" == $.trim($(this).html());}).remove(); console.log("transcriptFinished"); // dont remove });

4.3. Postup účtování na účtu 407 – Jiné oceňovací rozdíly (2024)

References

Top Articles
Understanding the EEC 61 Code on Freightliner Trucks: A Comprehensive Guide
EEC 61 fault code on a freightliner with detroit engine - Cars & Trucks
Menards Thermal Fuse
Using GPT for translation: How to get the best outcomes
Blanchard St Denis Funeral Home Obituaries
Summit County Juvenile Court
Math Playground Protractor
Chase Bank Operating Hours
oklahoma city for sale "new tulsa" - craigslist
Teenbeautyfitness
Tap Tap Run Coupon Codes
The Best English Movie Theaters In Germany [Ultimate Guide]
2021 Tesla Model 3 Standard Range Pl electric for sale - Portland, OR - craigslist
Azeroth Pilot Reloaded - Addons - World of Warcraft
Sitcoms Online Message Board
Think Up Elar Level 5 Answer Key Pdf
Morgan And Nay Funeral Home Obituaries
Second Chance Maryland Lottery
Commodore Beach Club Live Cam
Weather Rotterdam - Detailed bulletin - Free 15-day Marine forecasts - METEO CONSULT MARINE
Craigslist Toy Hauler For Sale By Owner
The Menu Showtimes Near Regal Edwards Ontario Mountain Village
Keck Healthstream
Mccain Agportal
Samantha Aufderheide
Why do rebates take so long to process?
Teen Vogue Video Series
Dcf Training Number
Home
The best brunch spots in Berlin
Prey For The Devil Showtimes Near Ontario Luxe Reel Theatre
Avatar: The Way Of Water Showtimes Near Maya Pittsburg Cinemas
Webworx Call Management
Motorcycle Blue Book Value Honda
Phoenixdabarbie
Stickley Furniture
Craftsman Yt3000 Oil Capacity
Bad Business Private Server Commands
Swgoh Boba Fett Counter
Forager How-to Get Archaeology Items - Dino Egg, Anchor, Fossil, Frozen Relic, Frozen Squid, Kapala, Lava Eel, and More!
Diana Lolalytics
Giantess Feet Deviantart
Cox Outage in Bentonville, Arkansas
Babbychula
Convenient Care Palmer Ma
Pa Legion Baseball
2024-09-13 | Iveda Solutions, Inc. Announces Reverse Stock Split to be Effective September 17, 2024; Publicly Traded Warrant Adjustment | NDAQ:IVDA | Press Release
Craigslist Anc Ak
Joe Bartosik Ms
Osrs Vorkath Combat Achievements
Chitterlings (Chitlins)
How to Choose Where to Study Abroad
Latest Posts
Article information

Author: Trent Wehner

Last Updated:

Views: 5853

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Trent Wehner

Birthday: 1993-03-14

Address: 872 Kevin Squares, New Codyville, AK 01785-0416

Phone: +18698800304764

Job: Senior Farming Developer

Hobby: Paintball, Calligraphy, Hunting, Flying disc, Lapidary, Rafting, Inline skating

Introduction: My name is Trent Wehner, I am a talented, brainy, zealous, light, funny, gleaming, attractive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.